fredag 30 april 2010

Politikerdag på Sundbybergs folkhögskola

Jonas Engström, Karl Axelsson, Andreas Roupé och Amanda Söderberg
Karl Axelsson och Andreas Roupé svarar på frågor från elever
Nina Lundström i paneldebatten
Paneldeltagarna på Sundbybergs folkhögskola

Sundbybergs folkhögskola hade igår en politikerdag. Det var information till eleverna om riksdagens sju partier, där varje parti fick presentera sig och dagen avslutades med en debatt.

På förmiddagen var Folkpartiet i Sundbyberg och i länet representerade av Jonas Engström från kampanjstaben i länet samt Sundbybergs politiska sekreterare (undertecknad). Till vår hjälp hade vi vårt fantastiska ungdomsförbund LUF. Det var bitr. ombudsmannen Karl Axelsson, valombudsman Andreas Roupé och valombudsman Amanda Söderberg. De var till stor hjälp - Tack LUF!
På eftermiddagen tog Sundbybergs egen riksdagsledamot Nina Lundström debatten. Hon fick debattera mot bl a Gustaf Fridolin MP, Kalle Larsson V och Magnus Andersson, CUF. Nina tog bland annat upp hur viktigt det är att få egenmakt över sitt liv genom ett arbete.

tisdag 27 april 2010

(S)-styret biföll vår motion om att flytta Kymlingestenen

På gårdagens fullmäktige så behandlades 4 st Folkparti-motioner - "Gör Bällstaviken badbar", "Inför en kameraövervakningspolicy", "Flytta Kymlingestenen, älvstenen i Rissne, till Kymlinge" samt "Gör öppna förskolor del av det livslånga lärandet - satsa på språkutbildning".
På svaren som skickats ut hade alla fått svaret "anses besvarad". Dock måste tilläggas att svaret angående öppna förskolor var ganska positivt hållet, men blev ändå bara "motionen anses besvarad".

Däremot så gjorde den avgående kommunstyrelsens ordförande Helene Hellmark Knutsson en vändning när hon under pågående debatt för motionen "Flytta Kymlingestenen..." ändrade sitt svar till bifall för motionen. Vi tackar för detta!

Nu när Rissne centrum ska förnyas så måste ju stenen flyttas i vilket fall och det var detta som fick (s)-styret att ändra sitt tidigare beslut.

torsdag 15 april 2010

Lärlingsjobb skulle ge arbetslösa ungdomar en chans!

Folkpartiet startar sin vårkampanj på lördag. Den inleds med Stockholmskonferensen på Bonnier Center där bland annat Jan Björklund medverkar. Ett av de utspel som har gjorts inför och som kommer göras under veckan är att Folkpartiet vill utveckla lärlingsystemet.

Det sker nu ett historiskt lyft av det svenska utbildningsväsendet. Utöver detta behövs ett antal åtgärder både på kort och lång sikt som bidrar till att minska ungdomsarbetslösheten. Ett är lärlingssystemet som måste utvecklas ytterligare. De gymnasiala lärlingssystemet som är under uppbyggnad ska kompletteras med en möjlighet att driva lärlingsutbildningar utanför ramen för gymnasieprogrammen. Vi vill att en särskild anställningsform för unga lärlingar som medgör lärlingslön införs.

Flera länder som har mycket låg arbetslöshet än jämfört med Sverige, t ex Danmark, har ett väl utbyggt lärlingssystem. De praktiska yrkesutbildningarna sker direkt på arbetsplatsen istället för på en skola. Det gör att eleven får bättre kontakt med arbetslivet och får de kunskaper som behövs på en arbetsplats, vilket gör det lättare att ta sig in på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. Det är också attraktivt för många unga att bli lärlingar och få betalt under studietiden, istället för att genomgå praktiska gymnasie- eller högskoleutbildningar utan att få inkomst.

Utbildningen ska inledas med en teoretisk del som pågår i minst en termin och som är helt inriktad på yrket, därefter tecknas ett utbildningsavtal. Detta avtal är i princip ett anställningsavtal och då påbörjas den praktiska lärlingsfasen. Den kan pågå i 1,5 år upp till 5 år.

Folkpartiet i Sundbyberg har släppt ett pressmeddelande på detta, som finns på vår hemsida www.folkpartiet.se/sundbyberg.

fredag 9 april 2010

Inför parboendegaranti Sundbyberg

Igår, torsdag 8 april, presenterade Folkpartiets talesman i äldrefrågor, Barbro Westerholm, en kartläggning som visar att det bara är 44 kommuner i Sverige som garanterar att äldre par kan fortsätta leva tillsammans då ene maken är i behov av ett äldreboende.

Sundbyberg är inte en av dessa 44 kommuner. Med anledning av detta har vi idag skickat ett pressmeddelande:

Inför kommunal parboendegaranti i Sundbyberg

Idag är det upp till kommunernas goda vilja om makar får fortsätta bo tillsammans när en make inte längre kan bo kvar hemma. Folkpartiets kartläggning visar på stora skillnader mellan kommunerna. Tre fjärdedelar av kommunerna kan inte garantera äldre par att de får fortsätta bo tillsammans när en make måste flytta till äldreboende. Sundbyberg är en av dessa kommuner.

- Det är en fråga om trygghet och livskvalitet att äldre ska få bo tillsammans även efter den dagen då den ene maken behöver flytta till ett äldreboende. Var i landet man bor ska inte spela någon roll. Behovet av en lagstiftning om parboendegaranti är stort då många kommuner däribland Sundbyberg inte kan garantera detta menar Nina Lundström, riksdagsledamot och förstanamn på kommunfullmäktigelistan för Folkpartiet i Sundbyberg.

- De äldres rätt till självbestämmande är en röd tråd i Folkpartiets politik. Att ha makt över sitt eget liv och bestämma vem man vill dela sitt liv med är grundläggande. Kommunen ska inte fatta beslut om att skilja makar åt. I väntan på lagstiftningen bör Sundbyberg gå före och införa en kommunal parboendegaranti säger Johan Storåkers, gruppledare för Folkpartiet i Sundbyberg.

Fakta:

Folkpartiets talesman i äldrefrågor, Barbro Westerholm, har idag presenterat en rapport om en kommunkartläggning där det redovisas att tre av fyra av landets kommuner inte kan garantera att äldre par får fortsätta att bo tillsammans.