måndag 29 oktober 2012

Nyhetsbrev från Johan Storåkers

En socialliberal kamp för att idrotten och folkhälsoaspekter måste beaktas tidigt i stadsbyggnadsprocessen!

Folkhälsan i vårt land är tyvärr segregerad och det är ofta socioekonomiska svaga grupper som rör sig för lite. All idrott och former av rörelse ska stimuleras oavsett om den sker spontant, i skolan eller i föreningsform.

Det gäller att ta hänsyn till idrotten och folkhälsan i stadsbyggnadspolitiken. Viktigt är att dessa aspekter beaktas tidigt i planeringen av nya områden. Det finns många olika exempel på när planeringen för lokala idrottsanläggningar och relevanta ytor för rörelse har kommit alltför sent in i processen. Ett exempel på detta är Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Idrott bedrivs dock inte endast i hallar och på idrottsplatser. Många aktiviteter (spontant eller i föreningsform) sker i vatten, i luften, i skogen eller på öppen mark. Extra viktigt är det därför att vi socialliberaler t.ex. bevarar Kymlingeområdet grönt. Det är angeläget för att stimulera vandring, löpning och skidåkning m.m. Vidare är det viktigt att i planeringen av Sundbyberg och Stockholmsregionen hela tiden tänka strategiskt för att uppmuntra cykling.

Vi arbetar i den lokala partiverksamheten med att öka den utåtriktade verksamheten. Jag har själv och ibland tillsammans med vår politiska sekreterare Christoffer Jönsson delat ut flygblad vid Sundbybergs station i fredagsruschen. Vidare har vi fått en del publicitet i Mitt i Sundbyberg. I går hade vi en notis om ett möte med boende i Stora Ursvik och jag hade för en kortare tid sedan en insändare om behörighet och lärare. I måndags var jag och besökte Rissnesskolan för att få en närmare insyn i skolverksamheten. Det är även andra som gör gedigna kommunikativa insatser men det återstår mycket inom området och vi måste ständigt föra fram våra socialliberala budskap! Om du vill vara med och bidra i det utåtriktade arbetet kan du kontakta Christoffer Jönsson så kan vi tillsammans bedriva kampanjverksamhet men också göra studiebesök hos offentliga verksamheter, föreningar och företag m.m. i Sundbyberg. Alla insatser är välkomna! Glöm inte heller de vardagliga socialliberala samtalen med grannar, arbetskamrater och vänner m.fl.

Vi skulle i lokalföreningen haft utbildning på lördag den 27 oktober. Denna utbildning är inställd med anledning av för få anmälda deltagare. I stället kommer vi att bjuda in den duktige föredragshållaren Jan-Ove Jerrestål till vårt gruppmöte den 28 november dit alla medlemmar är välkomna!  Civilt är Jan-Ove PR-konsult, han används i olika utbildningssammanhang i partiet och har en bakgrund som kommunalråd i Uppsala. Han kommer tala om politiskt ledarskap, politisk positionering, vårt förhållande till moderaterna och kommunikation m.m. Vi har skickat ut mycket information om utbildningen via mail och diskuterat om den på föreningsmötet tidigare i oktober, inom styrelsen och den politiska gruppen. Men jag har nu fått inspel om att vi inte får glömma de personliga telefonsamtalen med medlemmar om våra aktiviteter och det är något som speciellt vi yngre får tänka på så att vi inte fastnar helt i internetvärlden.

Den socialliberala kampen går vidare!

Vänligen,


Johan Storåkers
Gruppledare och oppositionsråd i Sundbyberg
Mobil.0709/40 78 75
E-mail: johan.storakers@sundbyberg.se

onsdag 24 oktober 2012

hbt-certifiera kommunens äldreboenden!

I en gemensam motion med Vänsterpartiet föreslår vi kommunfullmäktige att besluta om att hbt-certifiera kommunens två äldreboenden Lötsjögården och Solskiftet. Hbt står för homo-, bi- och transsexuell och certifieringen syftar till ett bättre bemötande för alla brukare. Denna certifiering kan tillämpas på en rad olika verksamheter - så som förskola, ungdomsmottagning och bibliotek.


De första generationerna som kunnat leva öppet som hbt-personer (homo-, bi- och transsexuella) börjar nu bli äldre och i behov av alltmer omsorg. Det är viktigt att bemötandet, synliggörandet, tryggheten och kunskapen stärks på våra äldreboenden för att motverka omedveten diskriminering. Där har kommunen ett ansvar för det viktiga fortsatta arbetet. Det är viktigt att alla brukare ses som individer och inte förväntas att passa in i en kollektiv norm, som utgår från att en relation är mellan en man och en kvinna.

Motionen lämnades i måndags in till kommunfullmäktige av folkpartiets Anna-Lena Hammarin och vänsterpartiets Veronica Kallander. Fullmäktige beslutade att skicka vidare motionen till kommunstyrelsen för beredning innan den tas upp för beslut i fullmäktige. 



MOTIONEN I SIN HELHET:






De första generationerna som kunnat leva öppet som hbt-personer (homo-, bi- och transsexuella) börjar nu bli äldre och i behov av alltmer omsorg. Det är viktigt att bemötandet, synliggörandet, tryggheten och kunskapen stärks på våra äldreboenden för att motverka omedveten diskriminering. Där har kommunen ett ansvar för det viktiga fortsatta arbetet. Det är viktigt att alla brukare ses som individer och inte förväntas att passa in i en kollektiv norm, som utgår från att en relation är mellan en man och en kvinna.

Sverige har för hbt-personer en lagstiftning som tillhör de bästa i världen. Detta har tillkommit i en ofta bred politisk enighet de senaste 10-15 åren men där företrädare för Folkpartiet och Vänsterpartiet varit ledande. Men bortom detta finns utmaningar att arbeta med som handlar om bemötande, synliggörande och kunskap, om unga som mår dåligt, om diskriminering på jobbet och om att få bli gammal på sina egna villkor

Att alla människor har lika rättigheter och skyldigheter är centralt för oss. Därför är det viktigt att kommunen bemöter människor likvärdigt och att alla blir synliggjorda oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Hbt-personer ska kunna känna sig trygga i sina kontakter med kommunen. Sveriges första hbt-certifierade äldreboende är Kungsgården äldreboende i Upplands-Bro.

Hbt-certifieringen görs av RFSL, riksförbund för sexuellt likaberättigande, som har tagit fram en modell för certifiering. Certifieringen innehåller såväl utbildningsmoment för all personal som planmässig genomgång av styrdokument och arbetsförhållanden samt återkommande uppföljningar. Det blir ett kvitto på att verksamhetens personal har kompetens vad det gäller hbt-personers behov. Utbildningen tar mellan sex till åtta månader och följs upp vartannat år. Certifierade verksamheter får använda certifieringens logotype i sin marknadsföring.


Sundbybergs kommun har redan idag en hbt-certifierad verksamhet – Hallonbergens bibliotek . Vi föreslår att kommunen fortsätter att certifiera kommunal verksamhet samt inleda ett långsiktigt arbete för att uppnå hbt-certifiering av våra verksamheter. Det kan gälla förskolor, fritidsverksamhet för ungdomar, äldreomsorgen, familjeenheten och andra verksamheter där kommunens personal möter medborgare. Kommunstyrelsen bör uppmuntra och driva på den utvecklingen.


Förslag till beslut

Med anledning av ovan föreslås fullmäktige besluta

att                  hbt-certifiera de kommunala äldreboendena Lötsjögården och Solskiftet

att                  äldrenämnden ges i uppdrag att undersöka möjligheten att hbt-certifiera den kommunala hemtjänsten

att                  kommunstyrelsen får i uppdrag att långsiktigt arbeta för hbt-certifiering av övrig kommunal verksamhet




För Folkpartiet liberalerna
Anna-Lena Hammarin                                           

För Vänsterpartiet
Veronica Kallander
 

Öppet möte i Stora Ursvik

Igår den 23 oktober bjöd vi i Folkpartiet i Sundbyberg in till ett öppet möte i Stora Ursvik. Detta efter att vi i somras genomförde en enkätundersökning bland alla boende i radhusen. Enkäten handlade mycket om skola och förskola, men också om områdets utveckling gällande grönområden, byggnation och närservice.

Inbjuden till mötet var kommunens projektledare för utbyggnaden av Stora Ursvik, Anna Sahlin, som fick berätta om de kommande planerna för området. Därefter diskuterade vi lokala frågor med stor tyngd på skola och förskola.






















Anna Sahlin berättar om Stora Ursviks framväxt.

torsdag 18 oktober 2012

Folkpartiet i Sundbyberg besökte Riksdagen!

Onsdagen den 10 oktober besökte Folkpartiet i Sundbyberg Riksdagen för att hålla föreningsmöte. Värdar för kvällen var riksdagsledamöterna Nina Lundström från Sundbyberg och Gunnar Andrén från Danderyd. Kvällen bjöd på diskussioner både kring kommunala som riksangelägna frågor. Mötet avslutades med en rundtur i riksdagshuset!

måndag 15 oktober 2012

Inbjudan till öppet möte för alla i Stora Ursvik!

Den 23 oktober kl 18.30 till ca 20.00 arrangerar Folkpartiet i Sundbyberg ett öppet möte för alla boende i Stora Ursvik. I slutet av juni månad genomförde vi en enkätundersökning bland de boende i radhusen i Stora Ursvik. Många frågor handlade om förskoleverksamheten i området och det var också det ämnet som av kommentarerna att bedöma berörde mest. Ett annat ämne som ligger Stora Ursviksborna varmt om hjärtat är grönområdena och närmiljön.
Nu vill vi presentera de svar vi fått in genom enkätundersökningen och skulle därför vilja bjuda in alla till ett öppet möte där representanter från Folkpartiet i Sundbyberg kommer att finnas på plats. Inledningsvis kommer Anna Sahlin, tjänsteman och kommunens projektledare för Stora Ursvik att prata om den fortsatta utvecklingen. Därefter tar vår presentation vid och det finns tillfälle för oss att lyssna in era kommentarer och synpunkter.
Mötet är öppet för alla boende i Stora Ursvik och kommer att äga rum i matsalen på Älvkvarnsskolan, i Stora Ursvik.  Vi bjuder på fika!

Var: Marieborgsgatan 12, Älvkvarnsskolan.
När: den 23 oktober klockan 18.30 till ca 20.00



Varmt välkommen hälsar Folkpartiet i Sundbyberg

Lokala demokrativeckan, här finns vi!

Tillsammans med många andra kommuner i Europa deltar Sundbybergs stad i den europeiska lokala demokrativeckan 15-21 oktober. Temat för aktiviteterna är mänskliga rättigheter. Under veckan kan du träffa några av folkpartiets lokala representanter!

Pjäsen "Hatets röst"  – 16 oktober.

"Hatets röst" spelas på Stationen av Teater Fryshuset för unga och förtroendevalda tisdagen den 16 oktober kl. 18:00 med efterföljande diskussion. Från folkpartiet deltar Mattias Lönnqvist, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Seminarium om arbetet för Mänskliga rättigheter – 17 oktober.

Lyssna och medverka på ett seminarium med Amnesty International och förtroendevalda om arbetet för mänskliga rättigheter på Kulturcentrum, lokal Ouvertyren, onsdagen den 17 oktober kl. 18:00-20:00. Från folkpartiet deltar Johan Storåkers, gruppledare och oppositionsråd.

Öppet Kommunhus – 20 oktober.

Ta med familjen på Öppet kommunhus, Kavallerivägen 4 i Rissne, lördagen den 20 oktober kl. 12:00 — 15:00. Då kan du ställa frågor till personal från olika förvaltningar och från Förvaltaren, diskutera med förtroendevalda, ta del av utställningar, lyssna på korta föredrag, rita, fika och äta korv med mera. I anslutning till kommunhuset kan du åka på en guidad busstur runt i kommunen. Från folkpartiet deltar Johan Storåkers, gruppledare och oppositionsråd, Mattias Lönnqvist, vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, samt Christoffer Jönsson, politisk sekreterare.

Prata med kommunfullmäktiges ledamöter – 22 oktober.

Prata med kommunfullmäktiges ledamöter om det du tycker är viktigt måndagen den 22 oktober kl. 17:00-18:00  på Utbildningscentrum i Hallonbergen. Från folkpartiet deltar Johan Storåkers, Mattias Lönnqvist, Anna-Lena Hammarin, Henrik Persson, Nils-Ove Bohlin och Inger Gran.

Läs mer om demokrativeckan på Sundbyberg Stads hemsida.