torsdag 24 februari 2011

Folkpartiets årsmöte

Partisekreterare Nina Larsson

Fullmäktigegruppen fotograferades!Mattias Lönnqvist, Johan Storåkers, Inger Gran (ersättare), Anna-Lena Hammarin, Henrik Persson och Nils-Ove Bohlin (ersättare)
Tårtdags! Kerstin Ljunggren tar sig en bit av hallontårtan!
Ing-Marie Bohmelin (ersättare i förskolenämnden)
Anna-Lena Hammarin, ledamot av Kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen, ledamot i Äldrenämnden

Kvällens gäst var Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson. Hon talade bland annat om det nya partiprogram som Folkparti-landet ska ta fram.

På årsmötet omvaldes Mattias Lönnqvist till ordförande i föreningen. Grattis Mattias! Och på traditionellt sätt avnjöts kaffe och tårta!

onsdag 23 februari 2011

Norrenergiärendet på senaste fullmäktige

På kommunfullmäktige i måndags den 21 februari var ägardirektiven till Norrenergi uppe. Folkpartiet lade ett gemensamt särskilt yttrande tillsammans med Moderaterna. Själva beslutssatserna ansåg vi vara bra, men däremot hade vi problem med otydligheten i själva skrivningen. Det näst sista stycket som börjar med "För att säkra Norrenergikoncernen..." är väldigt otydligt. Här nämns både kraftvärmeverk och att man vill avveckla Dimslöjan från 2014. Att avveckla Dimslöjan år 2014 är inte realistiskt om man bara något år innan har investerat för närmare 100 miljoner i verket.

Vår gemensamma skrivning lyder enligt följande:

Staden måste vara tydlig
Staden ger Norrenergi i uppdrag att utreda de investeringar som Neuman & Nydahl AB sammanställt på uppdrag av Sundbybergs stad och Solna stad.
Våra partier anser det prioriterat att Norrenergi når en ekonomiskt och mil-jömässigt hållbar energiproduktion och ser positivt på att gå vidare med Neuman & Nydahls rapport.
Denna rapport förordar investeringar i såväl Solnaverket som Sundby-bergsverket. Vi finner det därför oroande att tjänsteskrivningens sista stycke innehåller formuleringar som går på tvärs mot de direktiv som ges i ärendet. Det skapar osäkerhet kring bolagets framtid. Staden måste vara tydlig gentemot Norrenergi.
Våra partier oroas av att det socialdemokratiska styret inte ger klara besked angående kraftvärmeproduktion i Kymlinge.
Moderaterna och Folkpartiet säger nej till de presenterade planerna på ett kraftvärmeverk i Kymlinge, och önskar samma tydlighet av det socialdemokratiska styret.


Frågorna kring Norrenergi var även uppe i interpellationsdebatten. Moderaterna hade ställt frågan om de totala kostnaderna så här långt i kraftvärmeverksprojektet. Dessutom debatterades en annan intressant fråga i interpellationsdebatten - den om äldreomsorgen i Sundbyberg.

fredag 4 februari 2011

Besök av utredare på gruppmötet

På vårt senaste gruppmöte den 2 februari hade vi kommunens utredare för Norrenergi, Hans von Uthmann på besök. Det blev en intressant diskussion runt Norrenergi och framtiden. Som vi nu vet är kraftvärmeverksprojektet i Kymlinge nerlagt och därför väntar nya utmaningar för Norrenergi - och för staden! Ett extra Kommunstyrelse är satt till den 23 februari för att behandla Norrenergi. Fortsättning lär alltså följa!