tisdag 15 september 2009

Kymlingestenen tillbaka till Kymlinge!

Folkpartiet har presenterat en motion om att föra Kymlingestenen - älvstenen som nu finns i Rissne centrum - tillbaka till Kymlinge.

Redan år 2000 motionerade Nina Lundström om att stenen borde återbördas till sitt Kymlinge och nu tar vi upp frågan på nytt.

Så här skriver vi i vår motion:

Flytta Kymlingestenen-älvstenen i Rissne – till Kymlinge

Kymlingestenen - älvstenen i Rissne centrum - flyttades för hundra år sedan från dåvarande Spånga socken (vari Kymlinge uppgick) till Skansen. Nu har Kymlingestenen varit i ”exil” från sin berghäll i Kymlinge i mer än 100 år. Först i en fågeldamm på Skansen i ca 90 år och sedan vid en plaskdamm i Rissne centrum.

Kymlinge, som idag även inkluderar Igelbäckens naturreservat, är idag ett välbesökt område för friluftsliv och rekreation. I det populära området finns andra fornlämningar och därför skulle det nu vara på tiden att Kymlingestenen återbördades till Kymlinge. Stenen bör stå på gravfältet sydost om Kymlingegård för att återuppta fornlämningsområdets representativitet, och för som juvelen på kronan spegla sambandet mellan mänsklig utveckling och det kulturhistoriska landskapet.

Flytten tillbaka till Kymlinge bör ske i samband med att man även uppmärksammar naturreservatet och Kymlinge på annat sätt, t ex på den föreslagna Kymlingedagen som Kommunfullmäktige ska besluta om inom kort att instifta.

Grönkilen Kymlinge med naturreservatet är en oerhörd tillgång för friluftsliv och rekreation, inte bara för medborgarna i Sundbyberg utan för hela regionens invånare. Därför måste hela grönkilen bevaras oexploaterat. Att återbörda den Kymlingestenen skulle ytterligare bidra till områdets attraktionskraft.

Förslag till beslut

Med Kommunfullmäktiges medgivande hemställer jag härmed följande:

Kommunstyrelsen samt berörda nämnder får i uppdrag att vidta åtgärder för att älvstenen – Kymlingestenen – flyttas till lämplig plats i Kymlinge, lämpligen gravfältet sydost om Kymlinge gård för att återupprätta fornlämningsområdets representativitet
Att flytten av Kymlingestenen uppmärksammas på lämpligt sätt, t ex på ”Kymlingedagen”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar