fredag 9 april 2010

Inför parboendegaranti Sundbyberg

Igår, torsdag 8 april, presenterade Folkpartiets talesman i äldrefrågor, Barbro Westerholm, en kartläggning som visar att det bara är 44 kommuner i Sverige som garanterar att äldre par kan fortsätta leva tillsammans då ene maken är i behov av ett äldreboende.

Sundbyberg är inte en av dessa 44 kommuner. Med anledning av detta har vi idag skickat ett pressmeddelande:

Inför kommunal parboendegaranti i Sundbyberg

Idag är det upp till kommunernas goda vilja om makar får fortsätta bo tillsammans när en make inte längre kan bo kvar hemma. Folkpartiets kartläggning visar på stora skillnader mellan kommunerna. Tre fjärdedelar av kommunerna kan inte garantera äldre par att de får fortsätta bo tillsammans när en make måste flytta till äldreboende. Sundbyberg är en av dessa kommuner.

- Det är en fråga om trygghet och livskvalitet att äldre ska få bo tillsammans även efter den dagen då den ene maken behöver flytta till ett äldreboende. Var i landet man bor ska inte spela någon roll. Behovet av en lagstiftning om parboendegaranti är stort då många kommuner däribland Sundbyberg inte kan garantera detta menar Nina Lundström, riksdagsledamot och förstanamn på kommunfullmäktigelistan för Folkpartiet i Sundbyberg.

- De äldres rätt till självbestämmande är en röd tråd i Folkpartiets politik. Att ha makt över sitt eget liv och bestämma vem man vill dela sitt liv med är grundläggande. Kommunen ska inte fatta beslut om att skilja makar åt. I väntan på lagstiftningen bör Sundbyberg gå före och införa en kommunal parboendegaranti säger Johan Storåkers, gruppledare för Folkpartiet i Sundbyberg.

Fakta:

Folkpartiets talesman i äldrefrågor, Barbro Westerholm, har idag presenterat en rapport om en kommunkartläggning där det redovisas att tre av fyra av landets kommuner inte kan garantera att äldre par får fortsätta att bo tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar