torsdag 15 april 2010

Lärlingsjobb skulle ge arbetslösa ungdomar en chans!

Folkpartiet startar sin vårkampanj på lördag. Den inleds med Stockholmskonferensen på Bonnier Center där bland annat Jan Björklund medverkar. Ett av de utspel som har gjorts inför och som kommer göras under veckan är att Folkpartiet vill utveckla lärlingsystemet.

Det sker nu ett historiskt lyft av det svenska utbildningsväsendet. Utöver detta behövs ett antal åtgärder både på kort och lång sikt som bidrar till att minska ungdomsarbetslösheten. Ett är lärlingssystemet som måste utvecklas ytterligare. De gymnasiala lärlingssystemet som är under uppbyggnad ska kompletteras med en möjlighet att driva lärlingsutbildningar utanför ramen för gymnasieprogrammen. Vi vill att en särskild anställningsform för unga lärlingar som medgör lärlingslön införs.

Flera länder som har mycket låg arbetslöshet än jämfört med Sverige, t ex Danmark, har ett väl utbyggt lärlingssystem. De praktiska yrkesutbildningarna sker direkt på arbetsplatsen istället för på en skola. Det gör att eleven får bättre kontakt med arbetslivet och får de kunskaper som behövs på en arbetsplats, vilket gör det lättare att ta sig in på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. Det är också attraktivt för många unga att bli lärlingar och få betalt under studietiden, istället för att genomgå praktiska gymnasie- eller högskoleutbildningar utan att få inkomst.

Utbildningen ska inledas med en teoretisk del som pågår i minst en termin och som är helt inriktad på yrket, därefter tecknas ett utbildningsavtal. Detta avtal är i princip ett anställningsavtal och då påbörjas den praktiska lärlingsfasen. Den kan pågå i 1,5 år upp till 5 år.

Folkpartiet i Sundbyberg har släppt ett pressmeddelande på detta, som finns på vår hemsida www.folkpartiet.se/sundbyberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar