tisdag 28 augusti 2012

Guldkant på tillvaron - äldreomsorgen måste få kosta.


Att äldreomsorgen ska styras med hjärta och hjärna, är en socialliberal inriktning som är grundläggande i Folkpartiets äldrepolitik. Vi är övertygade om att människor i mesta möjliga mån kan och vill bestämma över sina liv och hur de ska levas och detta även när orken tryter på ålderns höst. Ett socialt skyddsnät i form av en högkvalitativ äldreomsorg som garanterar ett tryggt, säkert och värdigt omhändertagande är grunden, både för de som vill bo kvar hemma så länge som möjligt och för de som behöver mer omfattande omsorg på äldreboende.

Äldreomsorgen i Sundbyberg är i mångt och mycket bra. Träffpunkterna på Landsvägen och i Hallonbergen är exempel på verksamheter som är mycket uppskattade och utgör en viktig del av många äldres vardag. Här kan man få en lättlunch och dricka en kopp kaffe - men framför allt träffas. Ett annat gott exempel är Gubbverkstan som under många år varit en härlig tillflykt för kreativa män och kvinnor. Ytterligare exempel är trygghetsboendet i Hallonbergen, en boendeform som är tänkt att överbrygga ”glappet” mellan vanligt boende och särskilt boende. Av olika anledningar hamnar många av våra äldre i en ofrivillig ”social isolering”, en ensamhet som kan vara lika tärande för hälsan som fysisk sjukdom och ofta lika svår att råda bot på. Vi är övertygade om att den trygghet och gemenskap som trygghetsboende erbjuder fyller ett behov och vi vill ha boendeformen i flera stadsdelar. Folkpartiet har föreslagit ett par platser i centrala Sundbyberg och området kring Örtorget som lämpliga platser för trygghetsboenden.

Det går inte att driva en högkvalitativ äldreomsorg utan att det kostar. En av de viktigaste kvalitetsfaktorerna för att skapa en trygg och värdig äldreomsorg är personaltätheten. Att ”händerna räcker till” är avgörande för en god omsorg. En annan viktig kvalitetsfaktor är vidareutbildning av personalen. Det finns otroligt mycket kompetent och erfaren personal inom äldreomsorgen men det är vår absoluta övertygelse att kontinuerlig kompetensutveckling är en viktig bit på vägen till ökad kvalitet. Detta gäller alla personalkategorier, inte minst arbetsledare och chefer.

Tillräcklig personalstyrka och utbildad personal är också två viktiga grundstenar för att skapa stabila personalgrupper. Bristande personalkontinuitet är ett ständigt återkommande problem inom äldreomsorgen. Att man som äldre känner igen personalen och blir väl förtrogen med sina vårdare är oerhört viktigt, inte minst inom demensvården. I Folkpartiets budget för 2012
finns satsningar på både personalförstärkningar och kompetensutveckling, två områden som vi fortsatt kommer att prioritera.

Valfrihet och mångfald

Den 1 oktober införs LOV (Lagen om valfrihet) för hemtjänsten i Sundbyberg. Det betyder att den som beviljas hemtjänst själv väljer mellan ett antal olika utövare. Folkpartiet välkomnar att staden nu öppnar för fler utövare inom hemtjänsten. Vi är övertygade om att en mångfald av utövare och den konkurrens detta innebär medför högre kvalitet och gynnar ”konsumenten”. I praktiken betyder det också att är man inte nöjd med den utförare som valts, kommunal eller privat, kan man lätt byta till en annan.
Under året har det varit mycket diskussion om lämpligheten i att privata företag tillåts driva offentligt finansierade äldreboenden. I Sundbyberg finns både kommunalt och privat drivna äldreboenden. Kvalitetsmätningar genomförs årligen och de har visat på att de privat drivna äldreboendena generellt haft något högre kvalitet. För Folkpartiet är driftsformen inte viktig, det viktiga är att vården och omsorgen håller en hög kvalitet. För att garantera detta måste kvalitetskraven vara tydliga och väldefinierade, oavsett kommunal eller privat drift. När det gäller kontroll, granskning och tillsyn är den nya tillsyns- och inspektionsmyndigheten ”Inspektionen för vård och omsorg” ett välkommet tillskott som förhoppningsvis kommer att utgöra riktmärke för stadens egna kvalitetsuppföljningar.

Värdighetsgaranti

För att ytterligare stärka äldres rättigheter till god omsorg vill vi införa en garanti som slår fast vad de har rätt att förvänta sig av äldreomsorgen i kommunen. Värdighetsgarantierna ska vara konkreta, exempelvis en ”ut-och-gå-garanti” som ger äldre rätt att komma ut i friska luften om de så vill. Om kommunen inte håller vad den lovar ska den äldre kompenseras.

Målet är en äldreomsorg med GULDKANT

Förutom att all verksamhet inom äldreomsorgen ska vara trygg och säker är vårt mål att våra äldre ska få en guldkant på tillvaron, det där lilla extra som gör vardagen lite lättsammare även när man kommer upp i åren. Måltiderna spelar en central roll i det dagliga livet för våra äldre och att maten och måltidsupplevelsen skall hålla hög kvalitet är en viktig del i Folkpartiets äldrepolitik, vare sig man får en matlåda genom hemtjänsten eller äter på ett boende. Att det dukas vackert och att man markerar helger och högtider gärna med möjlighet till ett glas vin, vilket sedan den 1 juli 2012 är fullt legitimt. Ett annat gott exempel är det pensionärskollo som efter ett förslag från Folkpartiet nu för tredje sommaren i rad erbjuds Sundbybergs äldre. Att få komma ut på landet i uppiggade och vacker miljö, erbjudas omväxlande program och inte minst goda måltider i glad gemenskap är livskvalitet.

För några år sen hade FN en devis "LÄGG LIV TILL ÅREN OCH INTE BARA ÅR TILL LIVET!" - det är också Folkpartiets önskan för äldreomsorgen.

Anna-Lena Hammarin och Kerstin Ljunggren
Folkpartiets representanter i Äldrenämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar