torsdag 30 augusti 2012

Tio år för 220 studentbostäder, med Folkpartiet hade det blivit fler!


Under måndagen den 27 augusti meddelade den styrande minoriteten i Sundbyberg att de nu är överens om att bygga 220 studentbostäder, det välkomnar givetvis vi i Folkpartiet liberalerna då vi aktivt drivit frågan om fler studentbostäder i tio års tid. I sammanhanget med hur många studentbostäder som byggs i länet och riket är dessvärre 220 stycken ett högt antal, men på tio år bör vi ha dragit fler strå till stacken.

Att det ska ta tio år att komma till skott med ett sådant beslut är oacceptabelt då Socialdemokraterna både inför valet 2002 och 2006 haft studentbostäder som vallöfte – ett löfte de flera gånger inte uppfyllt då vi i Folkpartiet gett flera förslag på åtgärder för att öka andelen studentbostäder i Sundbyberg men som i de flesta fall röstats ned av just Socialdemokraterna.

Redan år 2002 tog Folkpartiets Nina Lundström initiativet till att kommunen skulle inventera sitt markinnehav för att se om det gick att omvandla tomma lokaler till studentbostäder vilket ledde till att 70 stycken nya studentbostäder i kvarteret Banken tillkom. Dessa och ett fåtal till är de enda studentbostäder som skapats i Sundbyberg på tio år och merparten tack vare Folkpartiet. Dock har det under dessa år också avvecklats studentbostäder, vilket dåvarande kommunstyrelsens ordförande – Helene Hellmark Knutsson - först inte ville medge. Så netto bostäder som tillkommit de senaste tio åren är endast 33 stycken.

Efter initiativ av Nina Lundström har det ställts fyra stycken interpellationer till kommunstyrelsens ordförande med anledning av att klarlägga antalet studentbostäder i kommunen men också med syfte att få reda på hur de styrande arbetar med att främja fler studentbostäder utifrån det beslut som finns i kommunfullmäktige från 2003-03-31 vilket anger att ”man ska undersöka möjligheterna till produktion av studentbostäder i det fördjupade planarbetet med Rissne-Hallonbergen och Ör.” Alla gånger har svaret varit det samma och lika kort – att studentbostäder ”beaktas”.
Men att det nu blir 220 studentbostäder i Hallonbergen är positivt, det är också positivt att Socialdemokraterna går från ord till handling men att det ska ta nästan tio år är inte acceptabelt. Hade Folkpartiet fått bestämma skulle det idag funnits långt fler studentbostäder i Sundbyberg.

 Vad har Folkpartiet gjort?
-         Tog år 2002 initiativ till att inventera markinnehav för att se om det gick att omvandla tomma lokaler till studentbostäder vilket ledde till 70 stycken nya studentbostäder.
-          Folkpartiets Nina Lundström har ställt två stycken uppföljningsinterpellationer med anledning av felaktiga svar gällande antalet studentbostäder i kommunen, båda år 2009.
-          Folkpartiets Mattias Lönnqvist har ställt två stycken interpellationer med anledning av att det lovats studentbostäder men ingenting händer, år 2006 och 2011.
-          Folkpartiet har flera gånger gett förslag på hur man kan möjliggöra att öka beståndet av studentbostäder i kommunen. Några av förslagen är: att kommersiella lokaler som blivit tomställda kunde konverteras till bostäder, att bygga till studentbostäder på befintliga fastigheter. 
-    Folkpartiet har också efterlyst en dialog en dialog med stadens fastighetsbolag om att se över köreglerna så att även studerande skulle kunna komma i fråga för de små ettor som idag är riktade till ungdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar